Loading...
Wystrój wnętrz

Zero waste w kuchni

Według danych możemy stwierdzić, że rocznie pozbywamy się aż 9 milionów ton jedzenia. Zero waste jest odpowiedzią na ten stan rzeczy. Dzięki niemu możemy mieć lepszą wizję przyszłości naszej zmęczonej już planety. Warto więc wcielić w nasze życie proste zasady i nawyki, które pomogą nam ograniczyć odpady. Przyczyni się do poprawy naszego środowiska oraz znacząco zmniejszymy nasze codzienne wydatki. Zacząć powinniśmy oczywiście od kuchni. Zero waste to synonim zwiększonej świadomości, która każe nam dbać o siebie jak i o nasza planetę.

Od czego zacząć?

Przestrzeń kuchenna jest strefą, którą musimy bardzo dobrze zorganizować aby była ona po prostu funkcjonalna. Dlatego jest to idealne miejsce aby wcielić w nasze życie nowe zasady i nawyki. Na początku powinniśmy zadbać o wybór odpowiedniego sprzętu. Bez dobrego sprzętu ciężko będzie nam zadbać o odpowiednie przechowywanie żywności czy oszczędne zmywanie naczyń. Przez to nasze wysiłki mogą pójść na marne. Plan żywieniowy jest bardzo ważny elementem jeżeli chodzi o przechowywanie żywności. Trudno jest zrobić rozsądne zakupy jeżeli nie wiemy co będziemy chcieli ugotować następnego dnia. Dlatego często gromadzimy żywność przez co produkty najczęściej lądują w koszu. Jeżeli masz jakieś nienaruszone produkty, których i tak już nie wykorzystać warto oddać je siostrze, mamie, sąsiadce czy nawet do Banku Żywności. W Polsce powstaje co raz więcej takich punktów gdzie można oddać niewykorzystane produkty. Najważniejsze jest to, żeby produkty się nie marnowały.

Porządna lodówka to podstawa

Na każdego Polaka rocznie przypada około 52 kg zmarnowanej żywności. Dzieje się tak ponieważ często robimy nieprzemyślane zakupy kierując się promocjami a nie naszymi potrzebami. Często sprzęt również mamy nieodpowiedni. Powinniśmy zwrócić uwagę na to, jaką klasę energetyczną oferuje nasza lodówka oraz w jaki sposób może ona nam pomóc w utrzymaniu świeżości przechowywanych produktów. Ciekawe rozwiązania, aby wprowadzić zasady zero waste do naszej kuchni oferuje firma LG. Główną zaletą sprzętu LG jest utrzymywanie jednorodnej temperatury w lodówce dzięki czemu znacznie przedłużamy świeżość naszych produktów żywnościowych. Ustawiamy ją według naszych własnych potrzeb. Firma ta ma przewagę nad innymi ponieważ posiada inwertowaną sprężarkę liniową, która odpowiedzialna jest właśnie za utrzymanie jednorodnej temperatury. Warto dodać, że wzrost temperatury we wnętrzu lodówki nie wymaga zwiększenia mocy. Lodówki LG dostosowuje intensywność pracy kompresora do ustalonych przez nas parametrów. Dzięki czemu zużycie energii jest niewielkie a my korzystamy na tym na comiesięcznych rachunkach za prąd.

Poziom wilgotności

Większość produktów, które bardzo często trafiają na śmietnik są bogate w witaminy owoce i warzywa. Warto zadbać o to, żeby miały one zapewniony odpowiedni poziom wilgotności. Niektóre lodówki mają dostępną specjalną kratkę na owoce, dzięki czemu woda z warzyw i owoców skrapla się właśnie na niej a inne produkty zostają suche i świeże.

Minimalizm

Zero waste jest nowym kierunkiem, który stara się nam uzmysłowić jakie produkty spożywcze są nam tak naprawdę potrzebne. Dlatego ważne jest robienie listy zakupów tak aby żadna żywność nie zalegała aby trafić potem na śmietnik. Warto jest również zainwestować w lepszy sprzęt, który pozwoli nam wcielić nowe zasady w życie. Taki sprzęt pozwoli nam również oszczędzić na rachunkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *