Oczywiste jest to, że podejmowanie świadomych wyborów jest istotne w każdym procesie decyzyjnym. Pomocna okazuje się zdolność do identyfikacji własnych potrzeb. Każde decyzje jednak powinny być oparte na wiedzy dotyczące podejmowanego tematu. Bardzo bogata oferta źródeł LED i bardzo szeroka skala potrzeb konsumentów nie pozwala na stworzenie jednej uniwersalnej instrukcji dobierania oświetlenia. W tym artykule więc zaprezentujemy najbardziej istotne informacje dotyczące oświetlenia LED.
Najważniejszy chyba parametr, który charakteryzuje źródła światła LED to barwa świecenia, wyrażona w Kelwinach. Występują trzy stopnie barwowe:
- Biała ciepła 2800-3200 kelwinów
- Biała neutralna 4000-4500 kelwinów
- Biała zimna 5500-6500 kelwinów
Warto zwrócić na powyższe rozróżnienie, ponieważ każde światło jest przeznaczone do innych celów. Wybór oświetlenia może dotyczyć domu, pracy czy innych zastosowań przemysłowych. Dlatego rozróżnienie barw i odpowiednie dobranie oświetlenia przybliży nas do właściwego wyboru oraz satysfakcji.
Barwa biała ciepła – jest ona najbardziej zbliżona do niedawna używanych tradycyjnych żarówek. Ich barwa charakteryzuje się lekko żółtym, ciepłym światłem. Idealnie nadaje się do zastosowania w domu. Światło to wpływa na nasze samopoczucie i pozwala nam zrelaksować się po całym dniu pracy. Jest to idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy przyzwyczajeni są do tradycyjnych żarówek a chcą wymienić oświetlenie na LED.
Barwa biała neutralna – jest to barwa, którą najlepiej jest zastosować w biurach, gabinetach czy urzędach. Gdy nasza siatkówka odbiera dużo niebieskiego światła, nasz organizm produkuje mniej melatoniny. Powoduje to, że nie czujemy się senni i jesteśmy lepiej nastawieni do pracy.
Barwa biała zimna – jest to idealne rozwiązanie do zastosowania w magazynach czy halach produkcyjnych. Charakteryzuje się ona największą liczbą lumenów (jednostka opisująca ilość światła). Posiada ona jednak lekko niebieski odcień więc jest znacznie mniej używana w gospodarstwach domowych.
Poza tymi trzema kolorami istnieją również inne, które zazwyczaj są stosowane w branży spożywczej. Są one używane, ponieważ pozwalają produktom żywnościowym lepiej i bardziej wiarygodnie wyglądać. Na przykład do mięs stosuje się lekko różowe światło tak aby ładniej ono wyglądało. Istnieją również inne oświetlenia do ryb, pieczywa czy owoców.
Temperatura barwowa to nie tylko jeden czynnik, którym powinniśmy się kierować podczas wyboru oświetlenia LED. Aby jak najbardziej zaspokoić nasze potrzeby powinniśmy również kierować się współczynnikiem RA/CRI. Wartość tego parametru wyraża się w skali od 0 do 100 (przy czym 100 ma tylko światło słoneczne). Im wartość jest bliższa 100 tym mamy większą pewność, że ludzkie oko odbierać będzie ten kolor w naturalnym świetle. Przyda się to osobom, które posiadają sklep z ubraniami, pracownię artystyczną czy kwiaciarnię.
Można również kierować się mocą wyrażoną w watach. Mając do czynienia z tradycyjną żarówką dla wielu konsumentów był to parametr, który miał wagę rozstrzygającą. Oczywiście podczas doboru oświetlenia LED nie jest to czynnik bez znaczenia, jednak czasy kiedy waty miały wagę rozstrzygającą już minęły. Można powiedzieć, że dziś im mniej watów tym lepiej. Światła LED są wstanie wygenerować tyle samo światła mając mniejszą wartość wat tak jak tradycyjna żarówka, która może mieć nawet 100W. Dlatego źródła LED są bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o oszczędność.
Jedną z najbardziej znanych nowości było wprowadzenie taśm ledowych. Do dziś dla wielu klientów jest to synonim stosowania technologii LED w oświetleniu. Mamy tutaj szeroki wybór w zależności od typu diody, liczby diod oraz rodzaj diody. Możemy kupić taśmę ledową RGB bądź jednokolorową. Możliwości zastosowania takiej taśmy są ogromne. Mogę one odmienić wnętrza naszego domowego zaciszu. Dzięki temu możemy uzyskać kolory, które odpowiadają naszemu nastrojowi bądź wyobraźni.